cultuur

Kostbaar foutje zorgt voor witte Hemelvaart in Oldenzaal

Door Leonie de Waard - 26 mei 2015

Bij bakkerij Pré Pain aan de Kleibultweg in Oldenzaal werd een foutje gemaakt bij de ­levering van het meel. Plus: een bijzondere vondst in Driehuis en een cabriobus in Rotterdam.

Oldenzaal

In Oldenzaal (ongeveer 32.200 inwoners) was het dit jaar een witte Hemelvaartsdag, meldt RTV Oost. Maar het kwam niet door sneeuw. Bij bakkerij Pré Pain aan de Kleibultweg werd een foutje gemaakt bij de ­levering van het meel: de transportslang werd te vroeg van de vrachtwagen gekoppeld.

Het meel moest in een opslagtank ­terechtkomen, maar daalde in plaats daarvan neer op de straat waar de bakker is gevestigd. Niet alleen de weg was wit, ook de geparkeerde auto’s waren bedekt met een laagje fijn poeder. Om alles weer meelvrij te krijgen, werd een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf ingehuurd.

Velsen

In Driehuis, onderdeel van de gemeente Velsen, zijn bij werkzaamheden aan de riolering twee Duitse helmen gevonden. De vondst werd gedaan aan de Nicolaas Beets­laan, aldus de IJmuider Courant.

Inmiddels zijn de helmen overgedragen aan het Bunker Museum in ­IJmuiden, dat ze een plekje zal geven. De helmen worden eerst schoon­gemaakt en geconserveerd voordat ze worden tentoongesteld. Naar ­verwachting zijn ze vanaf juli in het museum te zien.

Rotterdam

Na wereldsteden als Londen, Rome en Parijs zijn ook de hoogtepunten van Rotterdam voor toeristen vanuit een open bus te bezichtigen. Een tour met de cabriobus door de stad neemt de belangstellenden mee langs bezienswaardigheden als het Centraal Station en de Markthal, meldt RTV Rijnmond.

Via een koptelefoon krijgen de toeristen informatie over wat ze zien. Er zijn vijf talen beschikbaar: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, plus Rotterdams. De officiële introductie van de ­cabriobus was op 29 mei, maar een ritje met de bus was eerder al mogelijk. Regen is geen probleem: het dak kan dicht.

Elsevier nummer 22, 30 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.