cultuur

Migrantenfilm wint Gouden Palm in Cannes

Door Servaas van der Laan - 25 mei 2015

De Gouden Palm voor de beste film op het filmfestival in Cannes is dit jaar gegaan naar de film Dheepan van de Franse regisseur Jacques Audiard. Dheepan vertelt het verhaal van drie gevluchte Tamil-strijders die onder valse voorwendselen asiel aanvragen in Frankrijk.

Het werd een Franse feestje zondagavond in Cannes. Naast dat de prijs voor beste film in Frankrijk bleef werd de Française Emanuelle Bercot bekroond tot beste actrice. Ze kreeg die prijs voor haar rol in Mon Roi, over een liefdesrelatie met een dominante, egocentrische man.

De prijs voor beste acteur ging naar de Franse acteur Vincent Lindon, voor zijn rol in de Franse film La Loi du Marché.
http://www.youtube.com/watch?v=hT-KqF94Jiw

Geen verrassing

Het was geen verrassing dat de Gouden Palm naar Dheepan ging. De film werd vooraf getipt als één van de grote kanshebbers. De film vertelt het verhaal van drie Tamil-strijders die uit Sri Lanka vluchten en uiteindelijk in Parijs terechtkomen. Door zich voor te doen als een gevluchte familie proberen ze in Frankrijk asiel te krijgen. Dheepan, één van de Tamil-strijders, wordt gespeeld door Jesuthasan Antonythasan, die daadwerkelijk kindsoldaat was voor de Tamil in Sri Lanka en in Frankrijk uiteindelijk asiel kreeg en schrijver werd.

Italiaanse musketiers

Hoewel de prijs voor Dheepan niet als een verrassing kwam, werd in Cannes met verbazing gereageerd op het feit dat de drie Italiaanse ‘musketiers’ zonder prijzen bleven.

Noch Il racconto dei racconti van Matteo Garrone, noch Mia madre van Nanni Moretti e noch Youth van Paolo Sorrentino viel in de prijzen. Dit laatste betekent overigens niet zo veel. De vorige film van Sorrentino, het met een Oscar beloonde La Grande Bellezza, viel twee jaar geleden in Cannes ook buiten de prijzen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.