cultuur

Mooi modern is niet lelijk: op architectuurtoer door Rotterdam

Door Pim Brasser - 26 mei 2015

Nieuwe architectuurtour voert niet rennend langs tientallen gebouwen, maar neemt de tijd om uitgebreid in te gaan op een paar hoogtepunten.

Rotterdam heeft de enige echte skyline van Nederland, en er verrijst nog steeds nieuwe hoogbouw. Een aanwinst van Manhattan aan de Maas is de wolkenkrabber De Rotterdam van architect Rem Koolhaas uit 2013. Met een respectabele hoogte van 149 meter, maar door de drie torens vooral een enorm vloeroppervlak. Een nieuwe architectuurtour voert niet rennend langs tientallen gebouwen, maar neemt de tijd om uitgebreid in te gaan op een paar hoogtepunten, waaronder De Rotterdam en de recent geopende Markthal van architectenbureau MVRDV.
De tour gaat ook langs de helaas wat verpauperde kubuswoningen uit de jaren zeventig (Piet Blom) en langs Het Witte Huis, met elf verdiepingen eind negentiende eeuw een van de eerste Europese ‘wolkenkrabbers’.
Met de hoefijzervorm en het vele glas van de Markthal eindigt de tour weer modern. Fijn ook dat gids en architect Femke Bakker zo veel kan vertellen over het kleurrijke plafondkunstwerk Hoorn des Overvloeds; bijvoorbeeld dat er verscheidene supercomputers nodig waren om de enorme afbeelding te printen.

Elsevier nummer 22, 30 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.