cultuur

P.F. Thomése schrijft mooi zwaarmoedig in nieuwe roman

Door Irene Start - 11 mei 2015

De onderwaterzwemmer is een roman over hoe verlies een leven lang meegaat.

Verlies is een vertrouwd thema voor P.F. Thomése, die met zijn egodocument Schaduwkind (2003) velen ontroerde. Zijn nieuwe roman in drie delen De onderwaterzwemmer gaat over hoe verlies een leven lang meegaat, de overledenen met je ‘meezwemmen’ onder de radar.

Hoofdpersonage Tin loopt al vroeg het trauma op dat zijn leven zal bepalen. Het is 1944, met zijn vader waagt hij ’s nachts door de rivier de oversteek naar bevrijd gebied. Zijn vader verdrinkt, Tin haalt het. Schuldgevoel daarover laat hem nooit meer los. Als volwassen man reist Tin met zijn vrouw af naar Afrika om daar haar Foster Parentskindje te bezoeken.

In plaats van een frisgeschilderd schooltje vinden ze rotzooi. Tin stoort zich aan de naïviteit van zijn vrouw; hij toont zich laf, maar ook menselijk.

Thomése schrijft zoals altijd mooi zwaarmoedig. Zijn stijl is cirkelend, omtrekkend, soms een tikje uitleggerig. Beetje jammer van zo’n mooi drieluik dat onverwacht troostend eindigt.

Elsevier nummer 20, 16 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.