cultuur

‘Topshow’ is een heerlijk smeuïg relaas over Voetbal International

Door Gerry van der List - 11 mei 2015

Het opdissen van verhalen over de wederwaardigheden van de ego’s van VI is Michel van Egmond wel toevertrouwd.

Het was vorig jaar een verrukkelijke voetbalmaand. De stemming in Nederland werd steeds beter toen Oranje uitstekende resultaten boekte tijdens het WK in Brazilië. Maar het humeur van Johan Derksen vertoonde een tegengestelde ontwikkeling.

De spraakmakende voetbalanalist was moe begonnen aan de uitzendingen van de RTL-talkshow Voetbal International, zag hoe de door hem verafschuwde bondscoach Louis van Gaal door iedereen de hemel in werd geprezen, moest tot zijn chagrijn meedoen aan een polonaise met volkszanger Frans Bauer en begon zich steeds meer te ergeren aan de vrolijke praatjes van René van der Gijp.

Zijn populaire collega-deskundige brandde hij in een genadeloze column zelfs helemaal af, waarna de heren elkaar tijdens de uitzendingen praktisch niet meer aankeken.

Recht voor zijn raap

De veelbesproken botsing van de twee coryfeeën van Voetbal International komt uiteraard uitgebreid aan bod in Topshow. Dit vermakelijke boek biedt een blik achter de schermen van het praatprogramma dat na een moeizaam begin een cultstatus kreeg en in 2011 zelfs de Gouden Televizier-Ring won.

Het succes had zeker te maken met de sfeer en toon. Hier spraken mannen net zo recht voor zijn raap en plat als in een voetbalkantine. Maar zij toonden tegelijkertijd een grote liefde voor en kennis van de sport plus een aangename onafhankelijkheid en recalcitrantie. Niemand werd gespaard. Zelfs de eigen zender en sponsors niet.

Het opdissen van een smeuïg relaas over de wederwaardigheden van de ego’s van VI is Michel van Egmond wel toevertrouwd. De auteur van de bestsellers Gijp en Kieft, die in dit geval hulp kreeg van de eindredacteur van het programma, heeft een fraaie, wat laconieke schrijfstijl en observeert scherp, met vooral oog voor tragikomische details.

Horloge

Zo schenkt hij subtiel aandacht aan de pedanterieën van de even vaardige als ijdele presentator Wilfred Genee, die er steeds voor weet te zorgen dat zijn gesponsorde horloge goed in beeld is.

Een stuk sympathieker komt Jan Boskamp naar voren. De vriendelijke dikzak zegt als vaste gast praktisch nooit iets zinnigs, maar zijn authenticiteit, zijn uitzinnige liefde voor het voetbalspel en zijn fysieke inbreng compenseren het gebrek aan verbale finesse. De karakteristieke bulderlach van Boskamp levert altijd een bijzonder gezicht op: ‘Zijn tong hangt als een wapperende tournedos uit zijn mond.’

Dat zijn van die fijne zinnetjes  die Topshow – en eigenlijk alle boeken van Michel van Egmond – een genot maken om te lezen.

Elsevier nummer 20, 16 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.