cultuur

Welke wijn drink je bij asperges, met hun tere zieltjes?

Door Nicolaas Klei - 12 mei 2015

Ik ben niet heel dogmatisch in het combineren van wijn en eten: lekkere wijn is lekker bij bijna alles, vieze bij niks. Maar asperges verlangen subtiliteit.

Bij Mangiare, dat vrolijke radioprogramma over eten, kwamen asperges ter sprake. Of ik er wat bij wou schenken met uitleg. Nu ben ik niet heel dogmatisch in het combineren van wijn en eten: lekkere wijn is lekker bij bijna alles, vieze bij niks. Desalniettemin is bij ‘witte asperges, ham, ei, boter en piepers’ zachte witte wijn niet voor niets klassiek. Opstandige lieden mogen best straf rood of wit met 14 procent alcohol en een woud eikenhout schenken, maar wees dan echt rigoureus en laat de asperges weg: die proef je toch niet meer.
Tere zieltjes, asperges, met een subtiele smaak. De tourainesauvigon van Chidaine (vierheemskinderen.nl) ging goed, de grüner veltliner van Meinklang (bythegrape.nl) beter, en allerempatischt begreep de zachte, volle, en toch frisse sylvaner uit de Elzas van Ostertag waar asperges behoefte aan hebben.

Ostertag, alsace, sylvaner 2013 € 15,25 sauterwijnen.nl

Elsevier nummer 20, 16 mei 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.