cultuur

Beroemde orkestleider James Last (86) overleden: zijn hits

Door Nina Bogosavac - 10 juni 2015

De beroemde Duitse bandleider en jazzbassist James Last is dinsdag op 86-jarige leeftijd in de Amerikaanse staat Florida overleden. Dat maakte zijn management Semmel Concerts woensdag in Berlijn bekend.

De vermaarde orkestleider werd in 1929 geboren in Bremen en werkte onder meer met pianist Richard Clayderman. Hij nam ook een album op met Berdien Stenberg en Harry van Hoof.

Als componist schreef hij enkele honderden melodieën, waaronder hits als Games that Lovers play, The Lonely Shepherd, Lingerin’ On, Happy Heart, When the Snow is on the Roses en Fool.

Hans

De liedjes die Last – ook wel Hansi genoemd, naar zijn oorspronkelijke naam Hans – in de jaren ’70 maakte werd bestempeld als ‘Happy music’. Hij stond bekend als een workaholic en had moeite te stoppen met zingen; hij zou altijd veel vragen van zijn muzikanten. Het beste bekende album dat de Duitse bandleider maakte was ‘Non Stop Dancing.’

Last, zoon van een postkantoor medewerker en amateur-muzikant, heeft meer dan tweehonderd gouden en zeventien platina platen in ontvangst kunnen nemen voor een verkoop van 80 miljoen albums in 150 landen.

Happy Heart

Hij werkte door tot hoge leeftijd. In maart dit jaar nam hij afscheid. ‘Mijn overtuiging en mijn wens waren altijd: doorgaan zolang als het gaat. Maar ooit komt een tijd dat het niet meer zo gaat. Niemand van ons wordt jonger, ook ik niet.’

Games that lovers play

Na de Tweede Wereldoorlog vindt hij werk als contrabassist bij het orkest van Radio Bremen. In 1950, 1951 en 1952 wordt hij uitgeroepen tot beste jazzbassist van Duitsland.

Fools rush in

Last verhuist in de jaren vijftig naar Hamburg en in de jaren zestig ontwikkelt hij daar zijn ‘Happy Party Sound’ die hem wereldfaam bezorgt. Vanaf 1964 heeft hij zijn eigen orkest.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.