cultuur

Bourgogne met ‘swag’, James Dean is er niks bij

Door Nicolaas Klei - 22 juni 2015

Ranke strakdroge witte bourgogne die laat zien wat druif aligoté vermag.

Er is iets wat swag heet. Het is nieuw, het is hip. Is ’t het ultieme krachtvoer, iets tegen baarden, of dat we weer een T-shirt over ons nylon hemd gaan dragen? Swag is stijl hebben. Suave zijn. Cool.

Is dat langharig werkschuw tuig al mee bezig zolang er over de jeugd wordt gemopperd, en dat is minstens sinds we kunnen spijkerschrijven. Wel nieuw is dat men zelf zegt swag te zijn. Sneu. Als je het hebt, hoef je het niet te zeggen.

Wie het zegt, heeft het niet. Vraag maar aan Beau Brummel. Als je echt goed in iets bent, laten anderen dat ­weten. Ontmoet deze maar eens. Ranke strakdroge witte bourgogne die laat zien wat druif aligoté vermag.

Na wat rond­swingen in de karaf draait hij een beetje bij, geeft meer fruit, blijft echter tegenstribbelend en eigenwijs jong en aanbiddelijk strakdroog. James Dean is er niks bij.

Domaine Balorin & F., bourgogne, aligoté 2013 € 13,95 artisanwines.nl

Elsevier nummer 26, 27 juni 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.