cultuur

‘Dichter bij Dordt’ is geslaagde biografie over C. Buddingh’

Door Irene Start - 22 juni 2015

Wim Huijser schreef boek over de vrolijke dichter met melancholieke trekjes.

Op een feestje kreeg C. (Kees) Buddingh’ eens ruzie met een beschonken man. Deze sloeg zich op zijn borst: ‘Vijf jaar RAF!’ Buddingh’s repliek: ‘Zes jaar tbc!’

Het is een anekdote uit de biografie van de Dordtse dichter-schrijver (1918-1985) door Wim Huijser, die eerder zijn gorgelrijmen bezorgde. Huijser ploos Buddingh’s leven nauwkeurig uit en laat goed zien waar de gezinsman en liefhebber van detectives stond; Buddingh’ verkoos amusement boven ‘Kunst’, wat hem op hoon kwam te staan. Tegelijk was zijn poëzie nooit zomaar vrolijk, ­altijd schemerde melancholie door.

Het boek staat vol geldzorgen en literaire ruzietjes, maar er is ook ruimte voor de gorgelrijmen – ‘Ik ben de blauwbilgorgel,/ Mijn vader was een porgel,/ Mijn moeder was een porulan,/Daar komen vreemde kindr’n van./ Raban! Raban! Raban!’ Voor wie het nog niet wist: de blauwbilgorgel is een vernederlandsing van bluebillgurgle, een vondst van Edith Nesbutt.

Elsevier nummer 26, 27 juni 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.