cultuur

Elsevier kiest boeken voor in de vakantie: Verenigd Koninkrijk

Door Lucas Gasthuis - 30 juni 2015

Britse schrijvers met een groot historisch bewustzijn

Over Winston Churchill, premier van het Verenigd Koninkrijk gedurende de volle vijf oorlogsjaren, zijn miljarden woorden geschreven.

Toch weet Boris Johnson, met zijn tijdens het burgemeesterschap van Londen geschreven biografie De Churchill factor, ons beeld van de grootste man van de twintigste eeuw te verfijnen. De meest geliefde Britse politicus van nu slaat een brug naar de grootste Britse staatsman uit het recente verleden.

Johnson besteedt veel aandacht aan Churchills kolossale taalvermogen. Niet alleen aan onsterfelijke woorden als: ‘Nooit hebben zovelen zoveel te danken gehad aan zo weinigen,’ toen in de zomer van 1940 Engeland er schijnbaar hopeloos voor stond, maar de uitgedunde Royal Air Force een aanval van de Luftwaffe wist af te slaan.

Weinig bekend is dat Churchill nooit de Nobelprijs voor de Vrede heeft gekregen, maar wel die voor de Literatuur. Zijn memoires vormen meeslepende lectuur. Dat geldt ook voor deze onstuimige biografie. Verdienstelijk is dat Johnson kapitale fouten die Churchill ook aankleefden, niet wegmoffelt.

Zolang het Verenigd Koninkrijk niet mee hoefde te doen, was Churchill een voorstander van verdere Europese eenwording, zoals hij in 1946 in Zürich uiteenzette. Als de premier iets bijzonder waardeerde, zei hij dat het smaakte als ‘je eerste fles champagne in de ochtend’. Zet uw glazen maar vast klaar. (Rik Kuethe)

Elsevier nummer 27, 4 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.