cultuur

Elsevier selecteert boeken voor tijdens de vakantie: Frankrijk

Door Lucas Gasthuis - 30 juni 2015

Michel Houellebecq en andere romans die stof doen opwaaien.

Scherper kon een roman niet zijn getimed: Onderworpen verscheen begin dit jaar daags na de aanslag op het satirische weekblad Charlie Hebdo. De roman, die speelt in een toekomstig Frankrijk waarin moslims de baas zijn, leek ineens een voorspellende waarde te hebben, en was het gesprek van de dag.

Michel Houellebecq speelt zijn rol als literair enfant terrible met overtuiging en ging in eerdere romans tekeer tegen de islam. Maar Onderworpen is best mild, en gaat eerder over ideologische verweesdheid dan dat het de islam als mikpunt heeft.

Centraal staat veertiger François, hoogleraar aan de Sorbonne. Hij is gepromoveerd op Joris-Karl Huysmans (1848-1907), auteur van decadente romans, die eindigde als kloosterling. Geheel in de traditie van Houellebecq is deze François geen vrolijkerd, eerder een nihilist die de kracht niet heeft om zichzelf uit zijn lijden te verlossen.

Na een politieke omwenteling waarbij de Moslimbroederschap handig de macht grijpt, zoekt hij  nog even soelaas bij de laatste christelijke bakens – een dorp en een klooster – maar legt zich al snel neer bij de nieuwe werkelijkheid en accepteert een mooie functie (met gratis bedgenotes) aan de islamitische Sorbonne.

Onderworpen is een cynische toekomstschets met als pijnlijke conclusie dat veel Fransen van alles zullen accepteren, als hun kostje maar gekocht is. (Irene Start)

Elsevier nummer 27, 4 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.