cultuur

EO door het stof na misleidend programma over racisme

Door Servaas van der Laan - 17 juni 2015

Een nietsvermoedende bezoeker van een kledingwinkel werd in het EO-programma Hufterproof onterecht neergezet als racist. De omroep en producent Skyhigh TV gingen woensdag diep door het stof.

Skyhigh TV-directeur Bert van Leeuwen en EO-directeur Arjan Lock brachten woensdag een bezoek aan Sylvia Voogel.

Ze boden de vrouw hun excuses aan en gaven haar een grote bos bloemen. ‘Dat hebben ze veelvuldig en oprecht gedaan,’ zei Voogels zoon Melvin tegen RTL Boulevard.

Hufterige montage

Excuses en bloemen waren wel het minste wat de omroep en de producent van het programma de vrouw verschuldigd waren. Voogel werd mikpunt van haat nadat ze in het realityprogramma op een schofterige manier werd weggezet als racist.

De vrouw liep op 3 mei in de fuik van het verborgencamera-programma toen ze nietsvermoedend aan het winkelen was in Almere. Een verkoper, gespeeld door een acteur, maakte denigrerende opmerkingen naar een zogenaamde bezoekster van de winkel die een hoofddoek droeg. Toen Voogel om opheldering vroeg, zei de nep-verkoper dat ‘de maat vol was omdat er zo veel gestolen werd’. Daarop zei de vrouw enigszins verbouwereerd ‘dat ze dat wel begreep’. Toen de verkoper verder ging met het beledigen van de vrouw met hoofddoek greep ze echter in en kwam ze voor de vrouw op.

Dit laatste kwam de makers van het programma kennelijk niet goed uit, waarop ze besloten om alleen het zinnetje ‘dat begrijp ik wel’ in het programma te monteren.

Bedreigingen

Het programma gooit er vervolgens nog een schepje bovenop door een ‘maatschappelijk werker’ – de vraag is of het hier ook een acteur betreft – te laten zeggen dat deze uitspraak laat zien ‘dat veel Nederlanders er zo over denken’.

De uitzending mist z’n uitwerking niet. Op Facebook waar de uitzending honderdduizenden keren wordt bekeken, volgen de meest vreselijke reacties.

Voogel krijgt opmerkingen naar haar hoofd als ‘kapot make’ en ‘zulke mensen, gelijk een kopstoot’. De vrouw geeft aan dat ze haar huis niet meer uit durft door de reacties. En dat allemaal omdat een realityprogramma op de publieke omroep goedkoop wilde scoren door een onschuldige bezoeker van een kledingwinkel te ‘framen’ als een racist. Vermoedelijk was dat nodig, omdat vrijwel alle voorbijgangers het voor de vrouw met de hoofddoek opnamen.

Late excuses

De excuses van de producent en de omroep komen rijkelijk laat, want aanvankelijk probeerden ze de zaak onder de pet te houden. De producent sprak van een ‘slordigheid’ en bood aan om de passage eruit te knippen (wat niet gebeurde) in de versie die via Uitzending Gemist te bekijken is. ‘We hopen dat u akkoord bent en dat u de zaak verder wilt laten rusten. Zou u dat per mail aan ons willen bevestigen?’ schrijft de eindredacteur van het programma aan Voogels zoon in een e-mail die werd gezien door de Volkskrant.

Maar laten rusten wilde Voogel de zaak niet meer waarop ze besluit naar de krant te stappen. Nu er landelijke aandacht voor de zaak is, gaan de EO en Skyhigh TV door het stof. ‘We zaten honderd procent fout,’ gaven ze volgens zoon Melvin toe. En daarmee is de kous af. Het programma Hufterproof was woensdagavond gewoon weer te zien op NPO 3.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.