cultuur

Expositie van talent, ­geselecteerd uit prachtige collectie

Door Riki Simons - 29 juni 2015

Outsider Art is een verzamelnaam voor werk van bijzondere talenten zonder artistieke scholing.

Outsider Art is eigenlijk een ‘spijt-expositie’. Geselecteerd uit een schitterende Nederlandse collectie die in 2002 zijn vaste onderkomen, de Zwolse Stadshof, kwijtraakte en daarna onderdak vond in Museum Dr. Guislain in Gent, maar wel ‘Collectie De Stadshof’ is blijven heten.

Outsider Art is een verzamelnaam voor werk van bijzondere talenten zonder artistieke scholing, die worden gedreven door hun eigen afgesloten binnenwereld. Werk dat is gemaakt zonder enig contact met, en interesse in kunst, kunstgeschiedenis en kunstwereld. Vaak, maar niet altijd, zijn de makers psychiatrische patiënten, of mensen met psychische aandoeningen.

Vooral door publicaties van psychiaters groeide de aandacht voor dit soort kunst vanaf begin vorige eeuw. In Nederland was het verzamelaar Liesbeth Reith die in 1985 het initiatief nam voor de Collectie De Stadshof. Met allerlei enthou­siaste schenkingen, legaten en leningen groeide de verzameling uit tot meer dan 7.000 werken.

Na groeiende internationale erkenning slechtte de Biënnale in Venetië in 2013 de laatste barrières met ‘echte kunst’. Outsider Art heeft eigen musea, conferenties, kunstbeurzen, coryfeeën. In Den Haag is Willem van Genk de echte coryfee, omringd door minder bekende kunstenaars.

Met steeds werk van verbluffend hoge kwaliteit. In Gent is altijd maar een klein deel te zien. Wie gaat deze prachtcollectie weer een passend gebouw in Nederland geven?

Elsevier nummer 27, 4 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.