cultuur

Fraaie kleine expositie van het werk van kunstenaar R.B. Kitaj

Door Riki Simons - 22 juni 2015

In Unpacking My Library maken de schilderijen heel wat meer indruk dan Kitajs reproducties van boekomslagen.

De van oorsprong Amerikaanse kunstenaar Ron B. Kitaj (1932-2007) was de meest belezen van de schilders van de ‘School of London’, zoals hij zijn vriendenkring noemde, onder wie David Hockney, Lucian Freud, Frank Auerbach en Francis Bacon.

Zijn carrière, steeds meer gebaseerd op Joods-historische thema’s en drama’s, was tot 1994 heel succesvol, maar nam een tragische wending nadat zijn retrospectief in Tate Gallery eensgezind door Britse critici was afgekraakt. Vooral Kitajs bijschriften, vol schijnbaar lukraak geplukte citaten uit zijn bibliotheek van grote schrijvers en filosofen, vielen in slechte aarde.

Het Joods Historisch Museum maakte een fraaie kleine expositie van deze in Nederland weinig bekende kunstenaar: Unpacking My Library. Ook hier maken zijn schilderijen heel wat meer indruk dan Kitajs reproducties van boekomslagen van zijn geliefde auteurs.

Elsevier nummer 26, 27 juni 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.