cultuur

Magnifieke witte wijnen uit de ­Mâcon, stamcafé van de Bourgogne

Door Nicolaas Klei - 05 juni 2015

Na vijfendertig jaar bourgogne drinken, en in hun geval ook maken, blijken Jean-Marie Guffens en z’n Mainke nog even lief en lastig stronteigenwijs – en hun wijnen beter dan ooit.

Terwijl ik zelf nog nauwelijks een fles bourgogne had gekócht, las ik een boekje van een Belg die met leuke vriendin naar Bourgogne was afgereisd om daar wijn te máken. Vijfendertig jaar lang bourgogne drinken later, en in hun geval ook maken, blijken Jean-Marie Guffens en z’n Mainke nog even lief en lastig stronteigenwijs – en hun wijnen beter dan ooit.

Magnifieke witte wijnen uit de ­Mâcon, het stamcafé van de Bourgogne, waar ze net als Guffens weten dat wijn er is om te drinken. ‘Slechts vieze wijn bewaar ik – en ontkurk ik nooit.’ Critici vergelijken zijn wijnen met grands cru’s, maar dat vindt Guffens kul: ‘Al die wijnen die net zo goed willen zijn als een grand cru, vind ik reuze saai. Ik wil geen imitatie van grootse bourgogne maken, ik wil de beste mâcon maken.’ En dat doet-ie.

Guffens-Heynen/Verget, diverse wijnen vanaf circa € 11, okhuysen.nl

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.