cultuur

Moderniteit en historie, diep verscholen in de Biesbosch

Door Niels Oostrum - 22 juni 2015

Het Biesbosch Museum nabij Werkendam heeft een grondige opknapbeurt ondergaan.

Een puist in het landschap, noemt directeur Peter van Beek het voormalig onderkomen van het Biesbosch Museum. Het oude pand had een nogal gesloten karakter. Directe aanleiding voor de renovatie was het Rijkswaterstaatprogramma Ruimte voor de rivier en de daarmee samenhangende ontpoldering van de Noordwaard. Een kleine 6 miljoen euro later is het gebouw opnieuw vormgegeven en flink uitgebreid.
Architect Marco Vermeulen smolt oude en nieuwe elementen samen tot een modern complex, waarin door de grote ramen veel licht binnenvalt. Bovenop de piramidevormige daken groeit gras. De schuin oplopende glaswanden doen denken aan de architectuur  van het Centraal Station van Rotterdam.
Hoewel de collectie is gemoderniseerd en deels herzien, blijven de historie van de Biesbosch, de griend- en rietcultuur en ook de aandacht voor de Tweede Wereldoorlog als vanouds onderdeel van het museum. Na driekwart jaar verbouwen gaat het museum op 27 juni weer open voor publiek. Diep in het gelijknamige ­natuurgebied, omgeven door groen en water om te wandelen en te varen.

Elsevier nummer 26, 27 juni 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.