cultuur

Moet thuiskok plaatsmaken voor de volautomatische keukenhulp?

Door Bram Hahn - 05 juni 2015

Er wordt hard gewerkt aan robots die recepten bedenken, uitvoeren en zelfs smaken en aroma’s kunnen waarnemen. Moet de (thuis)kok eraan geloven?

Niet alleen de stratenmaker, de caissière, de notaris en de journalisten worden op termijn vervangen door een machine, zo is althans de voorspelling, ook de kok zal eraan moeten geloven.

Al jaren experimenteren bedrijven met computers die beschikken over de capaciteiten om uit ingrediënten gerechten en zelfs hele weekmenu’s samen te stellen, met een blik op de voorraad, kostprijs, logistiek en – vooruit – smaak en voedingswaarde. Sommige producenten experimenteren zelfs al met ­robots die dat niet alleen bedenken, maar ook uitvoeren.

Op een technologiebeurs in het Duitse Hannover presenteerde het Britse bedrijf Moley Robotics een machine die in een half uurtje een zeer acceptabele bisque van krab wist te maken. Deze robot heeft vooralsnog slechts dat ene gerecht op zijn repertoire, en kan vooral een hele hoop dingen nog níet: niet kijken, niet proeven of ruiken, of dingen vinden die niet op exact de juiste plek zijn neergelegd.

Op proef

Maar aan robots die wél smaken en aroma’s kunnen waarnemen wordt hard gewerkt, dus de volautomatische kok zal in indus­triële keukens, waar volgens vaststaande receptuur wordt gekookt, binnen afzienbare tijd zijn nut gaan bewijzen.

Zou dat thuis nou ook werkelijkheid kunnen worden? De fabrikant van huishoudelijke apparaten KitchenAid probeert het met de nieuwe Cook Processor, die ik een tijdje op proef heb. Het apparaat zou zo’n beetje alle andere apparaten in de keuken overbodig moeten maken.

Hij kan snijden en raspen als een foodprocessor, deeg kneden en mixen, en daarnaast complete gerechten bereiden aan de hand van verschillende kookprocessen als stomen, braden, koken. Zo kan het apparaat soep maken: je selecteert de juiste ‘kookmodus’, doet de ingrediënten in de kom en het apparaat hakt, fruit, vraagt om de volgende reeks ­ingrediënten en kookt en pureert de soep.

Kneden, mixen, pureren

Vlekkeloos gaat het niet. De eerste paar keer brandde de ui aan, en dan valt op dat zo’n robot niet snugger genoeg is om dat op te merken, laat staan op te lossen. Het resultaat mocht er uiteindelijk zijn, maar is dit nou handiger dan soep in een pan ­koken en er even de staafmixer in zetten?

De pluspunten van de Cook Processor zitten hem in de taken waar je inderdaad meestal een apart apparaat voor nodig hebt. Kneden, mixen, pureren. En stomen, dat doet-ie ook heel goed met de bijgeleverde stoommanden. Maar wil je een omeletje bakken, dan kijkt deze alleskunner van bijna 1.000 euro je glazig aan. Ik zou de pannen nog maar niet weggooien.

Elsevier nummer 24, 13 juni 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.