cultuur

Museum voor modern realisme is verrassend aangenaam

Door Riki Simons - 08 juni 2015

Met MORE (Museum voor modern realisme), een initiatief van zakenman Hans Melchers, heeft de figuratieve schilderstraditie een nieuw openbaar onderkomen.

Jarenlang waren Nederlandse neo-realisten uit begin twintigste eeuw te zien op vier locaties. Maar van de ING Collectie, het Drents Museum, Museum Arnhem en de Scheringa-collectie in Spanbroek, bleef alleen Arnhem over met een permanente realisten-opstelling.

Met MORE (Museum voor modern realisme) heeft de figuratieve schilderstraditie een nieuw openbaar onderkomen. Een licht, modern gebouw in Gorssel, verrassend aangenaam en bescheiden ingepast in de oude dorpsarchitectuur, vastgezet aan het vroegere stadhuis.

MORE is een initiatief van ­zakenman Hans Melchers, die na het faillissement van DSB Bank het Nederlandse deel van de Scheringa-collectie aankocht. Realisme-coryfeeën als Carel Willink, Raoul Hynckes, Jan Mankes en Pyke Koch hebben weer een podium, net als schilders als Annemarie Busschers, Sidi El Karchi en Arnout Killian.

Elsevier nummer 24, 13 juni 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.