cultuur

Nieuwe thriller Stephen King: perfecte weglezer, zinderend slot

Door Irene Start - 02 juni 2015

De eerlijke vinder, het vervolg op Mr. Mercedes, is een boek over hoe literatuur een leven kan vormen. King-volgers en literatuurfans zullen tevreden zijn.

Stephen King – De eerlijke vinder Luitingh-Sijthoff, 400 pagina’s, € 19,99
5 van de 5 sterren

Verrassend. In de nieuwe thriller van Stephen King speelt literatuur een hoofdrol. Het gaat over de invloed van recensies, het verschil tussen waarheid en fictie en meer van die kwesties. Zelfs ‘Ockhams scheermes’ uit de filosofie – onnodig ingewikkelde zaken wegsnoeien om bij de eenvoudigste verklaring uit te komen – komt langs.

De eerlijke vinder is het vervolg op de succesvolle thriller Mr. Mercedes (2014) waarvan alleen al in Nederland 50.000 exemplaren zijn verkocht. Centraal in deze nieuwe serie staat speurneus-op-leeftijd Bill Hodges, die in de hitte van de strijd altijd zijn kalmte weet te bewaren.

Gestoorde fan

In dit deel brengt de geobsedeerde literatuurfan Morris Bellamy een heftig huisbezoekje aan kluizenaar-schrijver John Rothstein. De fan identificeert zich met diens rebelse personage Jimmy Gold. En, een beetje zoals dat al gebeurde in Kings Misery (1987), waarin een gestoorde fan een schrijver opsluit, heeft hij problemen met hoe de roman zich ontwikkelt.

Deze Morris kan niet verdragen dat Rothstein in een trilogie van Jimmy een burgerman maakt, met een keurige baan in de reclame. De indringer stuit op Moleskine-boekjes ‘van het soort dat Hemingway gebruikt’ waarin het leven van Jimmy een volledig andere wending neemt.

Light read

Deze literatuurschat, waarvoor kenners een moord zouden doen, is de ruggegraat van het verhaal. King timmert een stevig plot in elkaar dat meerdere decennia beslaat. Hij vergeet daarbij de literatuurliefhebber niet. Zo is er Pete Saubers, een puberjongen die qua sensitiviteit lijkt op Holden Caulfield uit The Catcher in the Rye van J.D. Salinger.

Pete probeert het leven van zijn ouders te redden. Dat ligt volledig in puin na de aanslag uit Mr. Mercedes, waarbij een gek inreed op een menigte werklozen in de rij voor een banenmarkt. Pete’s vader verloor daarbij zijn benen. De financiële crisis erbij opgeteld komt het gezin terecht aan de verkeerde kant van de stad, en ziet ook de toekomst van Pete en zijn zusje er slecht uit.

De eerlijke vinder is een perfecte light read, een makkelijke weglezer, waarin King tegelijk een stevige noot kraakt over wat dat nu is, Echte Literatuur.

Het is een boek over hoe literatuur een leven kan vormen en zal daarmee vast voor tevreden literatuurfans zorgen. King-volgers op hun beurt zullen de wijze waarop King teruggrijpt op Mr. Mercedes waarderen, en ook het meer dan zinderende einde.

De grote vraag is in hoeverre het personage van de kluizenaar-schrijver op King is gebaseerd, en hoezeer hij zelf heeft te vrezen van krankzinnige fans.

Elsevier nummer 23, 6 juni 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.