cultuur

Ontroerende roman over Joods getto: WO II-leed door kinderogen

Door Irene Start - 08 juni 2015

De Amerikaanse schrijver Jim Shepard beschrijft de tragiek in het getto van Warschau beeldend.

Een horrorsprookje over het Joodse getto van het Warschau van begin jaren veertig, dat is Het boek van Aron. Verteller is het jongetje Aron. Hij sluit zich aan bij smokkelaars, schuimt stelend de straten af, zijn veerkracht is wonderbaarlijk.

De lezer weet van de gruwelijkheden tijdens de Tweede Wereldoorlog, dus het is geen verrassing dat er veel wordt geleden en gestorven. Soms niet eens door Duits toedoen, verraad komt ook van ‘eigen’ bewakers. Aron eindigt in een weeshuis geleid door moedige mensen, maar de kinderen ontkomen niet aan een dodenmars naar Treblinka.

De Amerikaanse schrijver Jim Shepard beschrijft de tragiek beeldend. Zijn keuze voor een kinderperspectief maakt het nog indringender.

Elsevier nummer 24, 13 juni 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.