cultuur

Philippe Elan en Amstel Quartet vertolken levensliederen

Door Joost Galema - 29 juni 2015

Vier componisten maakten gevoelvolle bewerkingen van chansons en Nederlandse levensliederen.

Een goede chansonnier kan in zijn stem alle seizoenen oproepen. Zanger Philippe Elan schildert ze moeiteloos, of het nu ‘de zee onder de zomerhemel’ is in La mer van Charles Trenet, ‘de kralen van de regen’ in Jacques Brels herfstige Ne me quitte pas of het winters vuur van herinneringen in Edith Piafs Non, je ne regrette rien. De Fransman, die dertig jaar in Amsterdam woont, gaat een liaison aan met saxofonisten van het Amstel Quartet.

Vier componisten maakten gevoelvolle bewerkingen van chansons en Nederlandse levensliederen zoals Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder van Ramses Shaffy. Deze woorden schetsen het mozaïek van gevoelens die ontwaken bij luisteren. Dat zit in Elans stem, én in de emotionele klankbreedte van de saxofoons.

Elsevier nummer 27, 4 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.