cultuur

Scheltema is terug aan het Rokin: meer boeken en meer vertier

Door Pim Brasser - 05 juni 2015

Na het bankroet van Polare kreeg Schelte­ma zijn eigen naam terug en nu is ook de fameu­ze winkel terug in een zijstraat van het Rokin.

Veertig jaar geleden wist de Amsterdammer waar hij heen moest voor een goed boek: Scheltema aan het Rokin. Maar na 1975 verhuisde de boekhandel en leidden fusies tot te lange namen als selexyz scheltema, Scheltema De Slegte en Polare Amsterdam voorheen Scheltema.

Na het bankroet van Polare kreeg Schelte­ma zijn eigen naam terug en nu is ook de fameu­ze winkel terug in een zijstraat van het Rokin.

‘Het pand aan het Koningsplein is niet te betalen, zoals alle A-locaties in Amsterdam,’ legt winkelmanager Gretske de Jong uit. Maar de nieuwe plek mag er ook zijn: er ontrolt zich een nieuwe winkelstraat en praktisch voor de deur komt een halte van de Noord/Zuidlijn. En ondanks de lagere huur is het nieuwe pand groter. ‘Dus is er ruimte voor nog meer boeken.’

En meer vertier: De Jong wil in Scheltema boekpresentaties, signeersessies, zelfs kookworkshops in de eigen keuken. Er zijn werkplekken met stroom en wifi en comfortabele banken om te lezen. De Jong: ‘Laatst las iemand op onze bank een boek uit, maar dat vinden wij geen probleem. We willen dat mensen zich thuisvoelen, dan komt het kopen vanzelf.’

Elsevier nummer 24, 13 juni

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.