cultuur

De gedroomde samenwerking van Franz Ferdinand en Sparks

Door Peter ter Mors - 13 juli 2015

In Collaborations Don’t Work spelen Alex Kapranos en Russell Mael in een miniopera van zes minuten een hilarisch spel

In het rijtje onwaarschijnlijke samenwerkingen scoort deze hoog: de Schotse art-rockers Franz Ferdinand en de Amerikaanse glamrock van Sparks. Een van de inspiratiebronnen op het debuut uit 2004 van de vier Schotten was Kimono My House, de doorbraak van Sparks uit 1974.

Op FFS valt dertig jaar leeftijdverschil weg. Door vreemde tempowisselingen en ironische teksten lijkt de band FFS een ­reünie van eigenzinnige geesten. De falsetto van de inmiddels 66-jarige Russell Mael van Sparks verrast naast de onderkoelde branie van Ferdinand-zanger Alex Kapranos.

In Collaborations Don’t Work spelen beide heren in een miniopera van zes minuten een hilarisch spel, alsof samenwerken mislukt. De werkelijkheid is gelukkig anders.

Elsevier nummer 29, 18 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.