cultuur

De vakantieplek van… cabaretier Martijn Koning

Door Pim Brasser - 06 juli 2015

‘Het Apollo Theater was mijn hoogtepunt’

‘Veel mensen denken dat New York onbetaalbaar is, maar mijn vriendin en ik huurden via Airbnb voor 750 dollar een week lang een appartement aan Central Park. Door de jetlag waren we om half zeven ’s ochtends al wakker en gingen we door dit gigantische park lopen. Een straatmuzikant speelde saxofoon in de net opkomende zon.

‘De wekelijkse Amateur Night in het Apollo Theater in Harlem was mijn hoogtepunt. Iedereen mag zich inschrijven om iets op het podium te doen voor tweeduizend man publiek. Als veel mensen “boe” roepen, schopt de executioner je van het podium. Als artiest vond ik dat wel heftig. Je hoort dat mensen beginnen te morren en wilt eigenlijk advies geven, roepen dat de artiest om te overleven nu met iets goeds moet komen.

‘Je kunt in New York zo goed shoppen dat het de enige plek is waar ik een vrouw word. Het warenhuis Century 21 lijkt op het eerste gezicht op een C&A, maar ze verkopen er alleen designerkleding. Na twee uur was mijn vriendin pas op de tweede verdieping. En bij de Designer Resale Consignment kun je tweedehands designkleding kopen én verkopen. Ik heb voor een paar honderd dollar veel te veel Cavalli-broeken en Prada-schoenen gescoord.

‘We hebben ook de enorme Frick Collection gezien, met werken van Vermeer en Rembrandt. Aan meer musea zijn we door al dat shoppen niet toegekomen.’

Elsevier nummer 28, 11 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.