cultuur

De waarde van vrijheid: het leven en het werk van Benjamin Constant

Door Lucas Gasthuis - 21 juli 2015

De Franse schrijver Benjamin Constant (1767-1830) was een romantische geest, die beroemd werd met de psychologische roman Adolphe. Maar de Fransman maakte ook naam als originele, invloedrijke denker.

Te midden van revolutionaire ontwikkelingen pleitte hij voor het ‘juiste midden’, voor een bedachtzame middenkoers. Veel van zijn wijze aanbevelingen zijn gaan behoren tot het standaardrepertoire van de liberale democratie.

Fundamenteel

In 1819 hield Constant in Parijs een rede over het complexe begrip ‘vrijheid’, getiteld De la liberté des Anciens comparée à celle des Modernes. Hij wierp hierin fundamentele vragen op waarmee de politiek permanent worstelt. In hoeverre moeten burgers bijvoorbeeld betrokken zijn bij de publieke zaak? Wat zijn de morele fundamenten van een vrije samenleving?

Dit boek bevat de oorspronkelijke Franse tekst van Constants belangwekkende toespraak en de Nederlandse vertaling. Het voorwoord is van een geestelijk erfgenaam van de briljante Franse filosoof, oud-VVD-leider Frits Bolkestein. Elsevier-redacteur Gerry van der List schetst het leven van de auteur en zijn werk.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.