cultuur

Elsevier selecteert: de 99 beste boeken voor mee op reis

Door Irene Start - 01 juli 2015

Door de ogen van een schrijver kun je een land en zijn inwoners uitstekend leren kennen. Leestips voor zeven populaire vakantiebestemmingen.

‘Italiaan zijn is een fulltime job. Wij vergeten nooit wie we zijn en vinden het grappig om mensen die naar ons kijken op het verkeerde been te zetten,’ schrijft de Italiaan Beppe Severgnini in Italiaans voor gevorderden. Schrijvers kunnen de ziel van een land en zijn inwoners blootleggen.

Nu veel Nederlanders zich opmaken voor de vakantie, selecteerde Elsevier spraakmakende boeken over zeven landen. Meestal van auteurs uit het land zelf, nu en dan van een buitenstaander. Want soms is de blik van een ander scherper; de Duitser W.G. Sebald schreef prachtig over Engeland en de Brit Tim Parks legt in elk nieuw Italië-boek de vinger op de zere plek.

Een lijstje klassiekers mag niet ontbreken; veel boeken uit voorbije eeuwen zeggen iets over nationale preoccupaties en zijn de moeite van het (her)lezen op vakantie meer dan waard.

Elsevier nummer 27, 4 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.