cultuur

Hoe geliefden en familie kunstenaars sturen

Door Riki Simons - 21 juli 2015

Verrassend overzicht van inspiratiebronnen.

Hoe vinden kunstenaars inspiratie? Dat is het onderwerp van O MUZE!, de negende Zomerserie-tentoonstelling van De Hallen in Haarlem. Toegespitst op mensen als muze, Nederlandse kunst uit de afgelopen 150 jaar, met veel werk uit de collectie van het Frans Hals Museum maar ook van andere musea, kunsthandels en privéverzamelaars.

Muzen inspireren door hun uiterlijk, door een fascinerende persoonlijkheid, of door de steun die ze de kunstenaar bieden. We zien partners/geliefden, ouders (van Dick Ket), kinderen (Jan Toorops dochter Charley) en vrienden. Soms blijkt het ingewikkeld: kunstenaars die zelf ook muze zijn, of muzen die meer dan één kunstenaar inspireren.

De tentoonstelling kent veel verrassingen: onbekende vrouwelijke schilders, juweeltjes van nieuwe informatie (Piet Mondriaans vier vriendinnen), en schilderijen als Jacobus van Looys Portret van mevrouw Van Looy en Harmen Meurs’ Alida.

Elsevier nummer 30, 25 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.