cultuur

Op het dak van de Oude Kerk: een blik vanuit de hemel

Door Niels Oostrum - 20 juli 2015

De ­Japanse kunstenaar Taturo Atzu bedacht een tijdelijk plateau op het dak van de Oude Kerk in Amsterdam.

De hagelwitte installatie op het 30 meter hoge dak van de Oude Kerk biedt een schitterend uitzicht over Amsterdam. Je ziet het Centraal Station en het Rijksmuseum, verder weg draaien windmolens.

Het tijdelijke plateau heeft een omtrek van zo’n 300 vierkante meter en is bereikbaar via een steigerconstructie en loopbrug. Het project, gedoopt tot The Garden Which is the Nearest to God (De tuin die het dichtst bij God ligt), komt uit de koker van de ­Japanse kunstenaar Taturo Atzu en is tot begin september te bezoeken.

Gekke constructies zijn Atzu niet vreemd. Zo bouwde hij ook een penthouse rondom het standbeeld van Columbus in New York. Door te spelen met perspectieven wil hij mensen op een andere manier naar hun omgeving laten kijken.

Dat is hem meer dan gelukt. Het uitzicht vanaf het dak maakt de flinke klim, langs de ­gevel van het dertiende-eeuwse kerkgebouw, meer dan de moeite waard. In de diepte dobberen bootjes door de grachten. Toeristen dwalen door de smalle steegjes en straatjes. Alledaagse taferelen, maar bezien vanaf deze plek, worden ze bijzonder.

Elsevier nummer 30, 25 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.