cultuur

Paul Jansen opvolger Sjuul Paradijs bij De Telegraaf

Door Shari Deira - 31 juli 2015

Zijn naam zoemde al een tijd rond, maar nu is het officieel: Paul Jansen volgt Sjuul Paradijs op als hoofdredacteur van De Telegraaf. De directie en hoofdredactie hebben unaniem voor Jansen gekozen.

De 47-jarige Paul Jansen is ‘de politiek commentator die aan het Binnenhof uitgroeide tot een journalistiek boegbeeld van de krant’, zo staat in de bekendmaking.

Tijdperk

De column van Jansen, die elke dinsdag verschijnt, is ‘verplicht leesvoer voor iedereen die er in Den Haag toe doet’. ‘Maar ook buiten de politieke arena geniet hij veel aanzien door het verhaal achter de hectische verwikkelingen uit de doeken te doen in de krant en op televisie’.

In de zoektocht naar een hoofdredacteur zocht de redactie naar ‘zo’n journalistiek kanon’ na het vertrek van Sjuul Paradijs in mei. Belangrijkste taak van Jansen: De Telegraaf in een ‘nieuw tijdperk’ leiden.

Net als veel papieren media kampt De Telegraaf al jaren met een teruglopende oplage. Ook is er nog geen goed verdienmodel voor internet. Het is belangrijk dat De Telegraaf op alle platformen toonaangevend blijft, zonder dat de ‘oude Telegraaf’ verloren gaat.

Daarnaast gaat de krant over op een nieuw redactiesysteem. ‘Daarbij gaat kwaliteit voorop: elke zin moet kloppen, is het adagium van Jansen.’

Jansen werkt al sinds 1998 voor de krant. Hij begon op de redactie van De Financiële Telegraaf en was een tijd correspondent in Indonesië. In 2006 kwam hij terug om te werken op de politieke redactie en sinds 2008 is Jansen politiek commentator.

Conflict

Sjuul Paradijs vertrok in mei als hoofdredacteur nadat hij 29 jaar voor de krant had gewerkt. Eerder bleek dat er sprake was van een conflict over de plannen van het bestuur van TMG. Dat zou de krant willen opdelen in stukken, waarbij de verschillende katernen zouden worden losgekoppeld van de krant.

Dinsdag 19 mei verscheen de krant met een voorpagina voor Sjuul Paradijs: ‘Sjuul, deze krant is voor jou’, stond in grote letters op de omslag.

Hoewel er al eerder geruchten gingen dat Jansen Paradijs zou opvolgen, was Jansen volgens ingewijden niet de eerste keus. Quote meldde eerder dat misdaadverslaggever John van den Heuvel in de race zou zijn, maar hij had het te druk met de televisieprogramma’s die hij maakt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.