cultuur

Restaurant de Waag: tip voor de moderne hedonist

Door Joppe Gloerich - 24 juli 2015

Met restaurant de Waag heeft het markante gebouw in Leiden een vaste bewoner gevonden. Maar niet tijdens Leidens Ontzet.

Leidenaren kennen de Waag maar al te goed. Het markante Hollands-classicistische gebouw uit 1657 is in de moderne tijd de plek waar tijdens Leidens Ontzet de traditionele haring met wittebrood wordt uitgedeeld.

Daarnaast fungeert het begin december als residentie van de goedheiligman, en galmen tijdens de Leidse jazzweek funky klanken door de gewelven. Maar een permanente bestemming ontbrak.

Met restaurant Waag is een vaste bewoner ­gevonden. ‘We willen de huiskamer van Leiden worden,’ legt operationeel manager Edwin Spruijt uit. Nauwlettend gadegeslagen door ­Monumentenzorg transformeerde de nieuwe ­eigenaar de Boterhal tot een fraai uitgelichte eetzaal.

Van de nood om de oude muren ongemoeid te laten, werd een deugd gemaakt: de open keuken is ondergebracht in een imposante serre aan de achterzijde. Het gebouw mag dan historie ademen, het restaurant is gericht op de moderne hedonist: veel grill, veel bier, veel sfeer. Terwijl eters natafelen, draait een dj rustige lounge­muziek.

En Leiden kan gerust zijn, zegt Spruijt: ‘Tijdens Leidens Ontzet dragen we de sleutel weer even over aan de gemeente.’

Elsevier nummer 31, 1 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.