cultuur

Roof Garden: Arnhems garagedak waar van alles groeit en bloeit

Door Niels Oostrum - 13 juli 2015

Tussen de moestuintjes, bamboeplanten en fruitbomen van Roof Garden in Arnhem staan eenvoudige houten stoelen en tafels.

Grauw beton, een onfris geurtje: op het eerste gezicht is de Arnhemse parkeergarage Rozet een garage als alle andere. Geen plek om lang te vertoeven. Zeker niet op een warme zomerdag. Maar schijn bedriegt. Wie zijn auto naar boven stuurt en de trap naar de bovenste etage neemt, wordt aangenaam verrast door een dakterras waar van alles groeit en bloeit.

Tussen de moestuintjes, bamboeplanten en fruitbomen staan eenvoudige houten stoelen en tafels. Komkommers, aardbeien en tomaten worden ter plekke gekweekt. Zonnepanelen wekken energie op en regen wordt opgeslagen in een ­watertoren. Als de avond valt, branden er olielampen op oud frituurvet.

Een initiatief als Roof Garden, dat groene begrippen als hergebruik en duurzaamheid zo nadrukkelijk uitdraagt, kan eigenlijk geen vlees serveren, zegt manager Mark Kuijpers. Daarom zijn alle maaltijden – veelal mediterrane en Indische gerechten – vegetarisch.

Tot augustus siert Roof Garden het dak van de parkeergarage. Daarna worden de houten bouwwerken afgebroken en zal de garage, in elk geval tot volgende zomer, weer alleen garage zijn.

Elsevier nummer 29, 18 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.