cultuur

Rotterdamse burgemeester Aboutaleb vanavond in Zomergasten

Door Servaas van der Laan - 26 juli 2015

Een nieuw seizoen van Zomergasten gaat zondagavond van start met de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) in de hoofdrol. De populaire politicus belooft de kijker ‘een Aboutaleb die u nog niet zag’.

Politicus, immigrantenzoon, poëzieliefhebber, journalist en ‘nerd avant la lettre’: Ahmed Aboutaleb laat zich op vele manieren omschrijven.

Geliefd en gehaat

Hij is geliefd als politicus door zijn directe manier van aanpak. Aboutaleb zegt waar het op staat. Om dezelfde reden is hij minder geliefd onder fundamentalistische moslims. Zijn uitspraak om toch vooral ‘op te rotten’ wanneer je ‘humoristen die een krantje maken niet ziet zitten’ viel niet goed onder zijn geloofsgenoten.

Maar als immigrantenzoon die op zijn vijftiende uit Marokko naar Nederland kwam, heeft Aboutaleb altijd de vrije waarden van de samenleving die hem zo veel kansen gaf, verdedigd. Hij is nog maar net wethouder in Amsterdam als Theo van Gogh wordt vermoord. In een moskee in Amsterdam heeft hij een vergelijkbare ‘rot-toch-op-boodschap’ aan moslims die denken het vrije woord met geweld te kunnen bestrijden: ‘Als het je hier niet bevalt, dan pak je je koffers en ga je maar ergens anders wonen,’ zegt de jonge Aboutaleb.

Nederlander van het jaar

Vanwege zijn standvastige optredens en open en rechte lijn roept weekblad Elsevier Aboutaleb in 2014 uit tot Nederlander van het Jaar. Het is een prijs die de Rotterdamse burgemeester vol trots en ontroering in ontvangst neemt.

Veel Rotterdammers, van links tot rechts, lopen weg met hun burgemeester. Dat had lang niet iedereen zien aankomen in het begin. ‘Wat moet die Marokkaan uit 020 nou in Rotterdam?’ hoorde je op straat in Rotterdam toen Aboutaleb werd aangewezen als opvolger van Ivo Opstelten (VVD).

Rijzende ster

Die ‘Marokkaan uit 020’ had een onstuimig begin als burgemeester door de schietpartij op het strand van Hoek van Holland. Een moeilijke periode die hij wist te overleven.

Sindsdien is de ster rijzende van de man die als jongetje in een dorpje in het Marokkaanse Rifgebergte leest en schrijft voor het hele dorp. Als kind raakt Aboutaleb gefascineerd door de Arabische literatuur. Nog altijd is hij een groot poëzie-liefhebber. De kijkers van Zomergasten belooft hij vanavond een ‘Aboutaleb die ze nog niet kennen’.

Hij zal onder meer beelden tonen van Prince of Poets, een in de Arabische wereld populaire ‘soort Idols’ voor dichters. Ook krijgen we beelden van de Marokkaanse verzetsstrijder Abdelkrim al-Khattabi te zien. Als keuzefilm heeft Aboutaleb gekozen voor Out of Africa (1985) Meryl Streep en Robert Redford.

Zomergasten is zondagavond vanaf 20.15 te zien op NPO2.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.