cultuur

Ter herinnering aan de beste premier die Nederland ooit gekend heeft

Door Lucas Gasthuis - 21 juli 2015

Zeventig jaar geleden – in de zomer van 1945 – werd Willem Drees minister van Sociale Zaken. De sociaaldemocraat was toen al 58 jaar, maar hij zou nog tot 1958 deel uitmaken van de regering, de laatste tien jaar als minister-president.

Nog steeds geldt hij als de beste minister-president die Nederland ooit heeft gekend.  Juist omdat Drees als premier zijn tijd ver vooruit was en met recht een staatsman mag worden genoemd, en omdat hij nog steeds voor velen het voorbeeld is van een verstandig politicus, verdient hij blijvende aandacht. Deze uitgave, geschreven door Drees-kenner dr. Jelle Gaemers, die samen met Hans Daalder een meerdelige biografie over Drees schreef, is daaraan een bijdrage.

Concentratiekamp

In deze rijk geïllustreerde uitgave is veel aandacht, ook fotografisch, voor Drees’ jeugd en het voor begin van zijn politieke carrière als lid van de Haagse gemeenteraad, wethouder en lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland. Ook zijn leiderschap tijdens de Duitse bezetting en zijn gevangenschap in het concentratiekamp Buchenwald komen aan de orde.

Vervolgens worden zijn opvattingen beschreven over het waarborgen van de bestaanszekerheid voor bejaarden en voor de dekolonisatie van Nederlands-Indië. Tot slot beschrijft Gaemers het premierschap van Drees en zijn leven na de politiek, waarin hij de actualiteiten nauwgezet en tot op hoge leeftijd bleef volgen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.