cultuur

Waarom moest het Koningslied een half miljoen kosten?

Door Servaas van der Laan - 31 juli 2015

De kosten voor het Koningslied blijken achteraf veel hoger te zijn dan gepland. Hoe kan het dat een liedje voor de koning een half miljoen euro kost?

Het veelbesproken liedje dat voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander werd geschreven, zou 150.000 euro kosten, bleek uit de begroting van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Half miljoen

Maar uit de eindafrekening van het Nationaal Comité Inhuldiging blijkt dat er uiteindelijk 550.000 euro is uitgegeven, schrijft De Telegraaf. Dat bedrag is opvallend aangezien de 51 artiesten gratis hebben meegewerkt aan het liedje.

Ook componist John Ewbank weet niet waar het geld aan is besteed. ‘Ik heb ook geen factuur gestuurd voor mijn werk of het gebruik van de studio,’ zegt hij in de krant.

Niet naar gevraagd

De NPO zei eerder tegen Elsevier dat er maximaal 150.000 euro besteed zou worden. Maar uiteindelijk kreeg het een vergoeding van 550.000 euro voor de gemaakte kosten. Dit was niet bekend, ‘omdat er niet naar was gevraagd’, laat een woordvoerder weten.

De 400.000 euro extra werd volgens de NPO onder meer uitgegeven aan de huur van de studio, het maken van de videoclip, een app, het opzetten van de liveverbinding, de aankleding en andere activiteiten voor het optreden in en om Ahoy in Rotterdam destijds.

Wat die activiteiten behelsden, wordt niet duidelijk. Ook Ahoy bracht geen kosten voor zaalhuur in rekening voor deze speciale gelegenheid.

Overigens dekken de kosten voor het liedje de opbrengsten bij lange na niet. Het Koningslied bracht niet meer dan 48.000 euro op voor het Oranjefonds.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.