cultuur

Wraakroman Oleg Pavlov is geslaagde satire op Sovjetnadagen

Door Irene Start - 28 juli 2015

‘De aardappels en de staat’ is een wrange komedie vol alcoholische soldatentranen.

De Rus Oleg Pavlov (45) is een fascinerende figuur. Hij werd als dienstplichtig soldaat in de nadagen van de Sovjet-Unie eropuit gestuurd om een kamp in Kazachstan te bewaken, maar werd wegens mentale instabiliteit uit het leger ontslagen.

De aardappels en de staat is zijn wraakroman. In het woeste Kazachstan krijgen goelagbewakers te weinig voedsel om te overleven, te veel om te sterven. Als kapitein Chabarov het lumineuze idee krijgt om aardappels te verbouwen, moet hij eerst zijn hongerige manschappen trotseren, daarna zijn superieuren.

Deze wrange komedie zit vol soldaten die erop los slaan en alcoholische tranen plengen, de haat tegen de hoogste rangen zit diep. Geslaagde satire op de Sovjettijd, ook in Rusland goed ontvangen.

Elsevier nummer 31, 1 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.