cultuur

Zender Family7 doet wat de EO nalaat: het evangelie uitdragen

Door Gerry van der List - 16 juli 2015

Het in Apeldoorn gevestigde Family7 zegt met zijn programma’s mensen weer in contact te willen brengen met elkaar en met de Heer. In de vertoonde speelfilms is God nooit ver weg. Anders dan de EO krijgt de zender geen cent subsidie.

De Nederlandse Publieke Omroep werkt hard aan zijn naamsbekendheid. Daarom veranderde de naam Spirit 24 vorig jaar in NPO Spirit. Maar het aanbod van het digitale themakanaal en on-demand platform is hetzelfde gebleven. NPO Spirit is de verzamelplaats van levensbeschouwelijke programma’s van de Publieke Omroep en biedt berichten uit de wereld van spiritualiteit en religie.

Wie in de rijke wereld van de thema­kanalen zoekt naar een duidelijk christelijk geluid, kan beter verder kijken. Hij kan terecht bij Family7. De jubilerende christelijke familiezender, die in december 2005 van start ging, had aanvankelijk nogal wat moeite om een groot bereik te verkrijgen.

Zo besloot kabelexploitant UPC de zender in 2007 in te ruilen voor Omega TV, een themakanaal van de EO. Maar inmiddels is Family7 in bijna vijf miljoen huishoudens te volgen. Vorig jaar belandde hij bij een verkiezing van de beste digitale zenders door de lezers van televisiegids Totaal TV op de derde plaats, na 24Kitchen en Brava.

Krachtig geluid

Grote man achter de zender is Dolf van de Vegte. De 63-jarige mediaproducent maakte programma’s voor de EO, maar kwam tot de ontdekking dat deze omroep het uitdragen van de boodschap van het evangelie steeds minder belangrijk vond. Hij besloot te doen wat zijn opdrachtgever in zijn ogen naliet en richtte Family7 op.

Net zoals de EO ooit ontstond uit onvrede over het te weinig christelijke profiel van de NRCV, kwam de familiezender voort uit de behoefte aan een krachtig evangelisch geluid.

Het in Apeldoorn gevestigde Family7 zegt met zijn programma’s mensen weer in contact te willen brengen met elkaar en met de Heer. De uitzendingen getuigen van de liefde van God en zijn gegarandeerd honderd procent ‘schoon’, dat wil zeggen: zonder grof taalgebruik, zinloos geweld en seksuele uitspattingen.

‘We moeten wakker en waakzaam zijn, toegewijd aan de Here,’ vertelde directeur Van de Vegte in een interview bij het vijfjarig jubileum. Het is nodig vervuld te zijn ‘met Zijn Geest om in Gods kracht de verwarring te weerstaan die de duivel probeert te stichten’.

Dit is duidelijk de taal van de pinksterbeweging. Verbazen zal het dan ook niet dat Family7 live verslag uitbracht van de Pinksterconferentie van de Stichting Opwekking in Biddinghuizen. Dezelfde stichting die Van de Vegte hielp zijn televisiedroom te realiseren.

Duivelse krachten

Family7 had tot voor kort een eigen talkshow. In Café Tinto praatte Alinda Bol bij een bakje koffie met een aantal gasten over leven en geloof. Verder is het aanbod erg Amerikaans. Met bijvoorbeeld stichtende lezingen van de Californische dominee Chip Ingram en bijzonder ouderwets ogende dramaseries die herinneringen oproepen aan het door de EO uitgezonden De Waltons. In de vertoonde speelfilms is God nooit ver weg. Zo dreigt een voormalige drugsdealer in I’m In Love With a Church Girl van het rechte pad te raken totdat hij een jonge vrouw ontmoet die behalve erg aantrekkelijk erg gelovig is.

Samen weerstaan ze duivelse krachten. Even dreigt het mis te gaan als de vrouw in coma raakt, maar een wonderbaarlijke genezing brengt uitkomst.

Wie dit allemaal te braaf en te zoetsappig vindt, kan zich troosten met de gedachte dat Family7 de belastingbetalers niets kost. Anders dan de EO krijgt de zender geen cent subsidie.

Elsevier nummer 30, 25 juli 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.