cultuur

Bedreigingen voor moslim die Jezus speelt in passiespel

Door Servaas van der Laan - 11 augustus 2015

Een islamitische man die de rol van Jezus speelt in een passiespel werd bedreigd door jonge moslims. Als moslim zou het hem verboden zijn een profeet uit te beelden.

Het waren maar een paar jongens op het station van Venlo, maar de 35-jarige Abbie Chalgoum is er flink van geschrokken. De economieleraar van Marokkaanse afkomst speelt in het passiespel van Tegelen de rol van Jezus en dat wordt niet door iedereen geaccepteerd.

Moslimradicalen

Onderweg naar de repetities werd Chalgoum geconfronteerd met radicale moslimjongeren. ‘De jongens die ik onderweg naar de repetities in Tegelen tegenkwam op het station in Venlo, vonden het niet fijn dat ik als Marokkaan, als moslim, Jezus speel. Dat mag niet, want Jezus is een profeet en profeten mag je niet uitbeelden,’ zegt Chalgoum in dagblad Trouw.

‘Jezus’ probeerde met de jongeren in gesprek te gaan, maar dat had nauwelijks resultaat. ‘Ze bleven uitlokken en schelden. Die dag stond er een groepje jongeren dat riep: “Hoerenzoon, wacht maar. We weten wel dat je hier niet woont, maar we vinden je ook wel in Amsterdam”. Mede naar aanleiding van die opmerking besloot Chalgoum aangifte te doen wegens bedreiging.

Begrip

Is het handig om als moslim Jezus uit te beelden? Het is hoogstens wat ongebruikelijk. Een acteur zou ongeacht zijn religieuze afkomst iedere rol moeten kunnen spelen. Dat is ook wat Chalgoum tegen zijn moeder zei die hem begreep, maar ook waarschuwde.

‘Mijn zoon, geniet ervan. Maar weet dat er mensen zijn die dit niet fijn vinden’. Begrip kwam er ook vanuit de moskee. ‘De allereerste felicitaties die ik kreeg, kwamen van de moskee. Zij zagen dat ik een rol speelde als een acteur. Dat er mensen zijn die dat minder vinden, allez. Hun verlies’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.