cultuur

BN’ers zoeken naar woorden bij het uit elkaar gaan

Door Lucas Gasthuis - 06 augustus 2015

Je kunt natuurlijk gewoon publiekelijk zwijgen over je scheiding, maar de meeste bekende personen voelen zich verplicht iets van zich te laten horen.

Toen Matthijs van Nieuwkerk besloot zijn zoon te vernoemen naar de hoofdpersoon uit zijn lievelingsboek Kees de jongen, voorzag de VARA-coryfee vermoedelijk niet tot welke woordspelingen deze keuze zou leiden.

Nadat bekend was geworden dat de amoureuze relatie tussen Van Nieuwkerk junior en Carice van Houten was beëindigd, riep Albert Verlinde in RTL Boulevard jolig dat de jongeman was ‘uitgekeesd’. En het AD kopte: ‘Klaar is Kees!’

De twee zelf gaven een offi­ciële verklaring uit waarin ze meldden dat ze enorm veel van elkaar hielden, maar dat de relatie desondanks niet was gelukt.

Scheiding

Het BN’er-schap lijkt haast te dwingen tot zulke mededelingen. Je kunt natuurlijk gewoon publiekelijk zwijgen over je scheiding, maar de meeste bekende personen voelen zich verplicht iets van zich te laten horen. Het is daarbij zoeken naar de juiste woorden, waarbij de clichés niet worden geschuwd.

Zo liet Verlinde zelf na zijn relatiebreuk weten dat Onno Hoes en hij ‘uit elkaar waren gegroeid’, maar dat ze wel ‘beste vrienden’ bleven. Thijs Römer en Katja Schuurman vonden het nodig te verklaren dat de oorzaak van hun scheiding niet bij derden lag en dat ze verder gingen als ‘meer dan goede vrienden’.

BN’ers hebben nog niet zulke verbale creativiteit aan de dag gelegd als Gwyneth Paltrow en Chris Martin. Het showbusiness-
paar sprak na hun scheiding vorig jaar over ‘conscious uncoupling‘. ‘Bewust ontkoppelen’ – dat is wel heel mooi gevonden.

Elsevier nummer 33, 15 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.