cultuur

Droevige postume roman van oud-criticus Jan Paul Bresser

Door Irene Start - 18 augustus 2015

‘Sara@Berkenhart.nl’ is een korte brievenroman over de opbloeiende liefde per mail tussen senioren.

Als de bijna tachtigjarige Jan Jacob Mooijman op internet gaat surfen, verandert zijn leven. Hij zoekt en vindt de door hem bewonderde dichteres Sara Berkenhart, een leeftijdgenoot. Tussen hen ontstaat een – eerst aarzelende, later liefdevolle – nachtelijke mailwisseling.

Oud-Elsevier-redacteur en literair criticus Jan Paul Bresser (1941-2015) schreef deze korte brievenroman toen hij wist dat hij aan een hersenziekte leed en zijn einde naderde. In dit melancholieke verhaal met Den Haag als decor draait het om hoe een afscheid gedragen kan worden, hoe troostend poëzie als die van Leo Vroman kan zijn.

De toon is mild en berustend, Bresser neemt de tijd alsof hij er te veel van heeft. De mails zijn voor de oudjes als een nieuwe hartslag. ‘Het dotterde hem op,’ schrijft Jan Jacob. Deze roman is, ­zoals Sara het zou omschrijven: ‘Een mooi droevig verhaal, met een laagje lichte as er overheen.’

Elsevier nummer 34, 22 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.