cultuur

Elsevier schenkt paneel van Eppo Doeve aan Persmuseum

Door Lucas Gasthuis - 25 augustus 2015

Weekblad Elsevier schenkt een omvangrijk paneelschilderij van Eppo Doeve aan het Persmuseum. De redactie van het weekblad geeft het kunstwerk ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van het tijdschrift.

‘Het schilderij neemt een bijzondere plaats in de persgeschiedenis in als hommage aan het vrije woord en het vertellen van verhalen in het algemeen’, zegt directeur van het Persmuseum Niels Beugeling.

Vrije woord

Kunstenaar Doeve maakte het schilderij in 1952 voor de toenmalige redactie van Elsevier aan de Spuistraat in Amsterdam. Na omzwervingen langs diverse locaties heeft het de laatste jaren in het restaurant van het kantoor van Reed Elsevier aan de Radarweg gehangen.

Het schilderij is een allegorische voorstelling van het vrije woord. In het midden zweeft een Jezusfiguur met de tekst ‘In den beginne was het woord’ uit het Bijbelboek Johannes I.  Er omheen staan afbeeldingen die te maken hebben met verhalen, mythes en  fabels, waaronder  Alice in Wonderland, De Bremer stadsmuzikanten, Hamlet en Don Quichote.  Alles in de zwierige, sjabloonachtige stijl van alleskunner Doeve.

‘Het Persmuseum beheert al jaren een groot deel van het grafische en tekenkundige werk van Doeve, maar dit paneel is van een ongekende schoonheid. We zijn dan ook zeer vereerd met deze schenking,’ zegt Beugeling.

Jubileum

Het Persmuseum bestaat in 2015 honderd jaar. Het bezit in Nederland de grootste collectie tekeningen, kunstwerken en documenten van Doeve en zijn archief. In 2013 organiseerde het museum een grote overzichtstentoonstelling van Doeve in Arti et Amicitae in Amsterdam.

Het eerste nummer van weekblad Elsevier verscheen op 27 oktober 1945. Het tijdschrift, dat niet gebonden was aan een maatschappelijke stroming, was direct een succes en is sinds die begintijd altijd het grootste opinieblad van Nederland gebleven. De eerste twintig jaar van zijn bestaan verscheen het als krant, sinds oktober 1965 als magazine met het bekende rode kader. Het weekblad is een voortzetting van Elseviers maandblad, dat verscheen van 1891 tot 1940, toen de Duitse bezetting verdere publicatie verhinderde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.