cultuur

Gaat amusement NPO-kijker écht verleiden tot serieuze zaken?

Door Servaas van der Laan - 26 augustus 2015

De publieke omroep (NPO) blijft in de toekomst amusementsprogramma’s uitzenden. Staatssecretaris Sander Dekker (VVD) wil de programma’s als lokkertje gebruiken.

Programma’s als Wie is de Mol, Ranking the Stars en Boer zoekt Vrouw kunnen ook door zenders als RTL 4 of SBS 6 worden uitgezonden, vond staatssecretaris Sander Dekker (Media, VVD) eerder toen hij zijn voorlopige plannen voor het publieke bestel bekendmaakte. ‘De publieke omroep krijgt de wettelijke taak om te informeren, bij te dragen aan educatie en het maken van programma’s die “raken aan onze culturele identiteit”, schreef de VVD’er.

Amusement blijft

Maar dat betekent niet dat de amusementsprogramma’s helemaal verdwijnen bij de publieke omroep, zo blijkt uit de definitieve Mediawet die Dekker dinsdagavond presenteerde. In het nieuwe plan heeft de staatssecretaris amusement onderdeel gemaakt van de kerntaak, omdat deze programma’s als lokkertje kunnen fungeren.

‘De kerntaak van de NPO wordt beperkt tot educatie, informatie en cultuur. Dat betekent dat amusement als doel op zich wordt geschrapt. Wel kan het ondersteunend zijn als middel om educatieve, informatieve en culturele programma’s voor een breed publiek aantrekkelijk te maken. In dat geval draagt het immers bij aan de kerntaak,’ hoopt de staatssecretaris.

Blijven hangen

De gedachte achter het behouden van amusementsprogramma’s is dat kijkers na een programma als ‘Heel Holland Bakt’ blijven hangen, om ook nog even een documentaire over de Holocaust mee te pakken. NOS-directeur Jan de Jong kwam enige tijd geleden met hetzelfde argument om de aan voetbal uitgegeven miljoenen te rechtvaardigen.

De vraag is of die gedachte over ‘mensen die blijven hangen’ nog past in de moderne tijd van ‘tv on demand’ waarin tv-kijkers alleen de  programma’s uitkiezen waar ze geïnteresseerd in zijn.

PvdA

Het behoud van vertier is een nadrukkelijke wens van de PvdA die uiteindelijk door de VVD schoorvoetend is ingewilligd. PvdA-Kamerlid Mohammed Mohandis zegt tegen De Telegraaf dat zijn partij nooit akkoord was gegaan met het schrappen van amusement: ‘Dan krijg je een negatieve spiraal. Ik wil nooit dat de publieke omroep de bijwagen wordt omdat ze alleen maken wat de commerciëlen nalaten’.

Wie had gehoopt dat Dekker de publieke omroep daadwerkelijk zou zuiveren en ontdoen van onzinnige programma’s komt bedrogen uit. Amusement blijft gewoon onderdeel van de NPO, alleen heet het nu ‘ondersteuning van de kerntaak’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.