cultuur

Het kan: witte bordeaux, geschikt voor consumptie

Door Nicolaas Klei - 21 augustus 2015

Meestal wordt witte bordeaux na een eerste kennismaking gemeden door iedereen die de maagwand heel wil houden.

Cabernet sauvignon doet de rode bordeaux, familielid sauvignon blanc zorgt voor wit. Dat gaat soms goed, maar meestal wordt witte bordeaux na een eerste kennismaking gemeden door iedereen die de maagwand verder heel wil houden. Waarna de sauvignonliefhebber zich in arren moede maar weer behelpt met overprijsde sancerre of pouilly.

Om ons te troosten heeft het eeuwenoude château Parenchère deze fijne blanc sec vervaardigd – en daarmee ook de eerste witte bordeaux van onder een tientje die geschikt is voor menselijke consumptie. Meer dan dat zelfs: het is een groot genoegen.

Zeventig procent zachte voorjaarsfrisse sauvignon, met hulp van half-om-half ‘le rondeur du sémillon et la finesse de la muscadelle’, twee druiven die aan die dartele sauvignon wat bedachtzaam rijp fruit en intellectueel niveau toevoegen.

Château de Parenchère, bordeaux blanc sec 2014 € 7,50, henribloem.nl

Elsevier nummer 35, 29 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.