cultuur

Hoe Daniëlle Oonk wakker werd gekust door God

Door Gerry van der List - 06 augustus 2015

Daniëlle Oonk (47) heeft ontdekt wat haar taak op aarde is: het verhaal vertellen van haar geestelijk ontwaken. ‘Alles is één.’

Lang leefde ze in de schaduw van anderen. Daniëlle Oonk was toch vooral de kleindochter van zanger Willy Alberti, de dochter van zangeres Willeke Alberti en de vrouw van voetballer John van ’t Schip.

Nu staat ze zelf in de schijnwerpers. Met het boek De grote waarheid (Uitgeverij Ten Have) laat ze zien dat ze vlot en onderhoudend kan schrijven, waarbij ze persoonlijke intimiteiten noch grote thema’s schuwt.

De onthullingen over haar privéleven trokken de meeste aandacht. De roddelpers dook op de pikante bekentenissen over verliefdheden en buitenechtelijke affaires. Maar De grote waarheid is ook een intiem verhaal over een geestelijk ontwaken. Tien jaar geleden werd Oonk (47) naar eigen zeggen wakker gekust door God.

‘Ik belandde in een soort draaikolk,’ vertelt ze door de telefoon vanuit het Australische Melbourne, waar haar man trainer is. ‘En ik zag waarvoor ik geboren ben. Wat mijn taak op aarde is, zeg maar. Mijn roeping was mijn verhaal opschrijven. Wat ik nu verder moet in het leven? Ik kan lekker rondhuppelen. Een beetje dansen. Haha.’

Twijfelen

De schaterlach van Oonk klinkt geregeld tijdens het gesprek. Haar vrolijkheid en haar laconieke toon relativeren de ernst van haar boodschap en haar ervaringen. Haar motto: het is zoals het is. Wat niet betekent dat het leven altijd even makkelijk is.

Zo luidde de spirituele openbaring in 2005 voor Oonk een ingewikkelde periode in. Zij ontwaarde bijvoorbeeld haar over­leden grootvader Willy in haar hond Mickey, wat voor de bezorgde mensen in haar naaste omgeving reden was voorzichtig te gaan twijfelen aan haar geestelijke vermogens. Het was niet helemaal duidelijk, schrijft ze, of ze psychotisch dan wel verlicht was.

‘Er is inderdaad een tijdje geweest dat ik niet zo goed functioneerde. Ik was totaal niet geaard en sliep maar een paar uur per nacht. Ik ben ook wel een overgevoelig iemand. Een paar weken had ik pillen nodig. Daarna heeft yoga mij weer terug naar de aarde gehaald.’

Indianen

Haar man, met wie ze twee kinderen heeft, zag de transformatie met verbazing en wantrouwen aan. John van ’t Schip noemde Daniëlle spiritueel overspannen en begon hardop na te denken over een scheiding.

‘Maar we zijn nog bij elkaar. Alle ervaringen hebben ons volwassen gemaakt. John is een spiritueel wezen, net zoals iedereen. Hij is opgegroeid tussen de indianen in Canada. Alleen vergeet hij soms hoe spiritueel hij is.’

Oonk had haar boek eerst Veiligheid, geiligheid, heiligheid willen noemen, maar dat vond de uitgever niet zo’n goed idee. De huidige titel verwijst naar de tv-serie De kleine waarheid, waarin moeder Willeke speelde. Wat is dan de grote waarheid van Daniëlle?

‘Ik geloof in de eenheid van alles. Alles is één energie, één bewustzijn. Wij zijn de natuur. Dat heet de leer van non-dualiteit. Dingen als een vrije wil zijn een illusie. Alles gebeurt gewoon vanzelf. Het best is om dat te aanvaarden.’

Oonk, die jarenlang yogales gaf en naar India en Sri Lanka reisde om zich te verdiepen in oosterse filosofie, is ervan overtuigd dat de ziel na de dood van het lichaam voortleeft. Hoe dan, is de vraag.

Bestaat er een hiernamaals? ‘Nee, joh. De hemel is op aarde. Het is al een wonder dat we er zijn. En daar moeten we volop van genieten. Ik zou dan ook graag nog een tijd op de aarde blijven rondlopen. Ik wil wel een jaar of 108 worden.’

Elsevier nummer 33, 15 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.