cultuur

Journalist is openhartig over het leed dat dieet heet

Door Irene Start - 11 augustus 2015

Marjolijn de Cocq probeerde álles uit. ‘Beter, slanker, sterker’ is het droogkomische verslag van haar Bridget Jones-achtige geworstel

In het kader van ‘participerende journalistiek’ deed verslaggever Marjolijn de Cocq vijf jaar lang fanatiek mee aan modediëten en sporthypes. Om erover te schrijven én er beter uit te zien.

Beter, slanker, sterker is het droogkomische verslag van haar Bridget Jones-achtige geworstel met de voorschriften van dieetgoeroes, vaak in combinatie met work-outs waarvoor je eigenlijk zou moeten eten als een paard.

De Cocq heeft het in deze herkenbare ‘roadtrip’ veel over zichzelf, en toch overstijgt haar boek het persoonlijke. Zo komen wetenschappers en artsen aan het woord over de effecten van diverse diëten. Nuchtere conclusie: bijna elk voedselgeloof draait om ontzegging, en werkt doordat mensen (even) bewuster met eten omgaan.

Elsevier nummer 33, 15 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.