cultuur

Merlot met gezellig cachet en een onverwachte wending

Door Nicolaas Klei - 06 augustus 2015

De meeste bordeauximitaties smaken vooral naar een pond drop. Maar deze is anders.

Zuid-Frankrijk heeft een keur aan grappige, karaktervolle druiven, die je kunt combineren tot zonnige, spannende wijnen. Maar wat staat hier op de proeftafel? Zuid-Frans rood van bordeauxdruiven merlot en cabernet sauvignon. Want dat kennen mensen. Dat de meeste van die bordeauximitaties vooral naar een pond drop smaken, deert ze niet.

Deze is anders. Goed verstopt achter het cabernetfruit en merlotleer houdt zich de zeer Zuid-Franse carignan schuil. Je proeft hem niet direct, en toch is hij aanwezig. Het geeft een gezellig cachet, waardoor u zich niet – zoals ­vaker bij merlot – gaat vervelen.

De witte kompaan flikt hetzelfde kunstje: de zonnige kruidigheid van druif vermentino geeft de sauvignon een onverwachte wending. De rosé is als enige volbloed Zuid-Frans, met kersenfruit van grenache en baldadige zuren van cinsault.

Domaine St Felix, cuvée Pierre Martin, Hérault 2013 € 5,99, degoudenton.nl

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.