cultuur

‘Sterfelijk zijn’ is gewetensvol relaas van een wijs chirurg

Door Arthur van Leeuwen - 11 augustus 2015

Wanneer zetten arts en patiënt een streep?

‘De geneeskunde gaat over mensen beter maken, maar ze kan nog niet goed overweg met mensen in het zicht van de dood,’ zei Atul Gawande in 2011 tegen Elsevier. Zo kondigde hij, na drie bestsellers over de medische praktijk, dit – rijke en wijze – boek aan.

Gawande is chirurg, hoogleraar aan Harvard en schrijft voor The New Yorker. Wat hij er toen niet bij vertelde, was dat zijn eigen vader ernstig ziek was – hij zou kort daarna overlijden.

Met het persoonlijke relaas over zijn vader en aangrijpende voorbeelden uit de praktijk tekent hij scherp hoe arts en patiënt in de fuik raken van opnieuw een kuur of operatie. En hoe zwaar het is om ‘een streep in het zand te zetten’, het onvermijdelijke te erkennen en te kiezen voor een menswaardig slotakkoord. De Nederlandse euthanasiepraktijk beziet hij argwanend: ‘Ons doel is niet een goede dood, maar een goed leven tot het einde toe.’

Elsevier nummer 33, 15 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.