cultuur

Tafelen als een vorst in The Duchess te Amsterdam

Door Niels Oostrum - 13 augustus 2015

Alles is uniek in dit nieuwe restaurant, gevestigd in het voormalige Telegraaf-gebouw in de Spuistraat.

De kleurrijke fauteuils in de Tea Room, de strak vormgegeven kroonluchters en de ­videoschermen waarop projecties van schilderijen en foto’s elkaar afwisselen, geven het klassieke interieur een eigentijdse twist. De enorme kluisdeur van de vriesruimte herinnert aan het vorige leven van het rijksmonument, dat bijna honderd jaar dienstdeed als bankgebouw.

KAS Bank verhuisde in 2013 naar het voormalig Telegraaf-gebouw, waarna het pand aan de Spuistraat in twee jaar tijd is omgetoverd tot een luxueus restaurant. Eind september volgt de opening van het W Hotel (vijf sterren) in het overgelegen pand, voorheen een PTT-kantoor. Daarmee krijgt de straat tegenover het Paleis op de Dam nog meer vorstelijke allure.

Uniek

The Duchess is met geen enkel restaurant te vergelijken, zegt eigenaar Yossi Eliyahoo (42), uitbater van onder meer de Amsterdamse burgerzaak The Butcher en de Aziatische restaurants Momo en Izakaya.

Alles is uniek, van de aankleding en de sfeer tot het menu. Geen voor- en hoofdgerechten, maar diverse gangen, bereid op Franse en Italiaanse wijze in een glanzende designkeuken van Molteni.

Elsevier nummer 34, 22 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.