cultuur

Verboden muziek in de Tweede Wereldoorlog

Door Joost Galema - 11 augustus 2015

Cd-box met negentien vergeten componisten die het waard blijven om te worden beluisterd.

De muziek was na twee wereldoorlogen in crisis. Zij had zich niet kunnen verweren tegen de barbarij in het hart van de Europese beschaving. Menige kampbeul vertolkte thuis prachtig Schubert op de piano, schreef cultuurfilosoof George Steiner, het zou dom zijn te betogen dat zij deze muziek niet begrepen.

Jonge componisten vonden dat de noten behaagziek buiten de realiteit hadden gestaan. Hun breuk met het verleden betekende het wegvagen van een generatie die in het Interbellum ontlook of haar toppunt bereikte. Velen van hen stierven in de oorlog, omdat ze Joods waren of andersdenkend en de achterblijvers moesten zoeken naar een nieuwe taal.

De Leo Smit Stichting ontfermde zich de afgelopen twee decennia over hun nalatenschap. Die mooie opnamen zijn nu verzameld in een 10-cd-box, met negentien vergeten componisten die het waard blijven om te worden beluisterd.

Elsevier nummer 33, 15 augustus 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.