cultuur

Washington Post: NRC zet aan tot ‘racistisch geweld’

Door Thomas Borst - 14 augustus 2015

De Amerikaanse krant The Washington Post heeft vernietigend gereageerd op een artikel van NRC Handelsblad. Het dagblad zou een stuk hebben gepubliceerd van racistische aard.

Het artikel waar de woede over ontstond, verscheen 31 juli van dit jaar in de voormalige Rotterdamse krant en betrof een recensie van het boek Between the World and Me van de Amerikaanse schrijver en essayist Ta-Nehesi Coates.

In het artikel schrijft NRC Handelsblad-correspondent Guus Valk dat de kijk van de schrijver op racisme radicaal anders is dan die van Barack Obama. ‘Volgens Coates heeft iedere Amerikaanse elite nu een onderklasse nodig. Of die nu voortkomt uit slavernij, segregatie of achterstelling, het effect is hetzelfde,’ valt er onder meer te lezen.

Een aantal alinea’s verder beschrijft Valk de boeken Loving Day van Mat Johnson en Paul Beatty’s The Sellout. De huidige situatie tussen zwart en wit in Amerika vormt de leidraad van het stuk. Naast het artikel worden afbeeldingen getoond met bijschriften als ‘Hoe vernietig je de zwarte identiteit?’.

Ophef

Chef-opinie Karen Attiah reageerde ontzet in The Washington Post. Vooral de kop boven het artikel, ‘Nigger, are you crazy?’ en de illustraties waarop ‘de zwarte’ als ‘blackface’ wordt beschreven zetten kwaad bloed bij de redacteur.

Ze vindt dat het stuk van NRC Handelsblad regelrecht aanstoot geeft tot geweld. Het gebruik van het Engelse n-woord is ongeoorloofd volgens Attiah. Het artikel in de Amerikaanse krant laat geen spaan heel en betrekt de Nederlandse Zwarte Pieten-discussie in de argumentatie tegen de ‘racistische toon’ van NRC Handelsblad.

De timing van het artikel is dramatisch volgens Attiah, omdat het vlak na de protesten in de Haagse Schilderswijk om Mitch Henriquez verscheen.

Reactie

Chef-boeken van NRC Handelsblad, Michel Krielaars, werd om een reactie gevraagd over het kritische stuk. Hij zei dat de kop ‘Nigger, are you crazy?’ een fictieve uitspraak is uit een van de besproken boeken in het stuk.

Hij geeft toe dat de kop beter tussen aanhalingstekens gezet had kunnen worden. De kritiek op de illustraties pareert hij door te zeggen dat ze zijn gekozen om een beeld te geven van de hardnekkigheid van stereotypering.

Ook Valk gaf een korte reactie. Hij liet weten dat hij geen invloed heeft gehad op de opmaak van het artikel en de keuze voor de afbeeldingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.