cultuur

De les van Museum Engelandvaarders: je kunt altijd iets doen

Door Niels Oostrum - 07 september 2015

Museum Engelandvaarders in Noordwijk herbergt talloze heroïsche verhalen.

Koning Willem-Alexander verzorgde vorige week de officiële opening van het Museum Engelandvaarders, gevestigd in een oude bunker aan het strand van Noordwijk. Vijftien Engelandvaarders waren er getuige van. Als jongvolwassene staken zij tijdens de Tweede ­Wereldoorlog in gammele bootjes de Noordzee over om vanaf Brits grondgebied strijd te leveren tegen nazi-Duitsland en Japan.
De interactieve en sfeervolle tentoonstelling begint in een donkere, smalle gang. Kabaal van inslaande bommen dreunt uit de luidsprekers. Het museum laat zien hoe de Engelandvaarders zich, na een lange en gevaarlijke tocht, aansloten bij onder meer de Prinses Irene Brigade en de luchtmacht. Ook wordt met beelden en geluidsfragmenten stilgestaan bij de band tussen de ­Engelandvaarders en koningin Wilhelmina.
Jos Teunissen, een van de vrijwilligers achter het museum, hoopt vooral de jeugd een belangrijke levensles mee te geven: ‘Leg je niet neer bij een situatie, hoe lastig die ook is. Je kunt altijd iets doen.’ Aan inspiratie is er in elk geval geen gebrek: het museum herbergt talloze heroïsche verhalen.

Elsevier nummer 37, 12 september 2015

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.